neljapäev, 16. juuni 2011

KJK-Delfi VII kolmapäevaregatt

Seekord pakkus tuulteroos Tallinna lahele stardihetkeks välja ca 7 m/s puhuva värske loodetuule. Suuremate jahtide distantsiks sai seetõttu -4 ja Fj, mis tähendas Paljassaare poi vasakusse poordi jätmist ja finišit jõesuus. Stardiliin oli pikk nagu Vabaduse puiestee ja kergelt vasaku poole eelisega, mistõttu kõik otsisid võimalust rajale purjetada just liini vasakpoolsest otsast. Kohtunikest jäi see liini ots aga sedavõrd kaugele, et neil oli ilmselgelt raske hinnata valelähte noolijaid. Forte võttis praktiliselt 0-stardi liinitähise kõrvalt ja Forte pardalt vaadates jäi seekord küll mulje, et tubli konkurent Premium, kes oli meie traaversis ja pealttuule, kiirustas üle liini enne stardipauku. Meie vöörimehe Marko silm kohtunikelaeva igatahes ei seletanud, sest selle katsid Premiumi purjed. Kuivõrd aga tagasikutset ei järgnenud, tuli olukorraga leppida ja anda oma parim. Ülejäänud konkurentidest tegid suht-koht viisaka lähte Charisma ja Merion, Sylvia hoidis end kõige enam kohtunikelaeva poole. Sylvial oli täna tegelikult paha päev, millega ju iga kaunitar aeg-ajalt leppima peab, sest üsna peale stardist väljumist juhtus tal midagi tõsist groodiga ja enne kui suurpuri uuesti üles saadi, olid konkurendid juba kaugele Tallinna alla libisenud.



Läänekaarte tuul eeldabki enamasti hoidmist Tallinna sadama alla - seal on vesi siledam, sest ei sega Paljassaare poolsaare nurga tagant tulev lainetus ning toimib omalaadne üleslükke efekt, mis tähendab seda, et jaht, mis on kõige sadamapoolsem, kipub võitma teiste suhtes ka kõige enam kõrgust. Paraku on kogu selle lihtsa loogika juures üks konks, nimelt tuleb pautida täpselt märgile või siis teha seda nii, et jääks juuksekarva jagu varu. Üsna sagedased on juhtumid, kus generaalkurssi arvestades ollakse küll konkurentidest ees, aga märki tuleb purjetada lohistades liiga vabal kursil ja võidetud kõrgust kaotades.



Tänases sõidu juhtohjad jäidki Premiumi kätte. Maailmameister Mati Sepp näitas roolimise meistriklassi ja suutis iga minutiga vahemaad järgnevatega suurendada. Kusjuures nentima peab tõika, vastikut ja võika, et Fortet võitis Premium täna eeskätt parema kõrgusega. Muidugi võib rääkida sellest, et Forte seilas vanade North´idega ja Premium tutikate Neil Pryde´idega, aga fakt jääb faktiks. Forte jäi täna avaloovimisel alla ka Merionile ja Charismale.



Paljassaare poilt Pirita poole purjetades õnnestus meil tasapisi vaikivas tuules siiski mööduda Merionist ja kangutada koos Charismaga praktiliselt jõesuudmeni laine-laines üheskoos. Finisis hävisime Premiumile 1 minuti ja 37 sekundiga, Charismale 24 sekundiga, Merionit edestasime 56 sekundiga ja Sylviat 4 minuti 29 sekundiga. Pärast võistlusväärtusest tulenevat ümberarvestust jäi ette Premium, teiseks tõusis Merion, kaotade võitjale 1 minuti ja 1 sekundiga, Forte saagiks jäi 3. koht, kaotust võitjale kogunes 2 minutit ja 19 sekundit. Charisma jäi Fortest 1 minuti 29 sekundi kaugusele, aga võitis see-eest 5 sekundiga Sylviat, kellest pea 5 minuti kaugusele jäi Tormilind.



Seitsme sõidu kokkuvõttes juhivad nüüd seeriavõistluse üldarvestuses suuremate jahtide grupis 21 punktiga Forte ja Sylvia. Kolmas on 12 punktiga Premium. Kuivõrd järgmine kolmapäev on Jaanieelne, seilatakse seeriavõistluste arvestuses taas võidu 29. juunil.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar