kolmapäev, 13. juuni 2012

VII KJK-Garmin kolmapäevaregatt 13.02.2012

Päike, 4-5 m/s sekundis puhuv loodetuul ja Tallinna lahte tükati kattev paks udu olid seekordse kolmapäevaregati märksõnadeks. Kokku oli Tallinna lahele nädalat poolitama purjetanud 40 jahti, mis on sellesuvise seeriavõistluse rekord.
Suurematel jahtidel tuli tsentripoi ja Kuuli muna tooder jätta paremasse poordi ja siis Pirita jõemuulide vahel oleva finiśini seilata. Väiksematel alustel Kuuli muna juurde asja polnud, nemad võisid peale tsentripoid kursi otse Piritale võtta.
Kõige kiiremate ja suuremate jahtide grupis, kus võistlemas 6 jahti, valisid kõige linnapoolsema stardiliini otsa Amserv ja Premium. Fortest kohtunike kaatri poole jäid stardis Olympic, Merion ja Sylvia.
Olympicul tuleb ennast stardis pisut enam tagasi hoida või vöörimeest vahetada, sest juba teist kolmapäeva tehtud valestart jättis nad ka täna võistlejaterivi lõppu.
Tundub, et vaikses tuules pole hetkel ülejäänud fliidist Amservile vastast, seda eeskätt vastutuulekurssidel, kus see jaht suudab teistest kiirem olla, või siis sama kiiruse juures mitu kraadi teravamat ründenurka hoida. See sundis ka täna juba mõni minut peale starti Forte pauti ja paremale rajapoolele pöörama. Paraku on lääne- ja loodetuules enamasti alati võitjad tulnud just linnapoolselt rajapoolelt ja nii oli see ka täna.

Ülemise tähiseni jõudis Amserv vaatamata vahepeal neid udust kimbutama saabunud viirastuslikule kruiisilaevale, mitu minutit enne teisena pöördesse purjetanud Premumit, kellest paari paadipikkuse kaugusel kiiluvees olid Forte ja Merion.

Spinniotsal suutis Forte küll Premiumist mööduda, aga Merion, kelle "pall" kõvasti parem, oli endiselt ohtlikus läheduses.
Siinkohal olgu maarottidele selgituseks öeldud, et "palliks" kutsutakse jahi võistlusväärtus, mis arvutatakse igale alusele sõltuvuses jahi massist, veeliini pikkusest, purjede pindalast jne. ning mille alusel jahi finiśisse saabumise aeg arvutatakse ümber tegelikuks sõiduajaks.

Kuuli muna toodri juurest spinniga finiśini purjetades õnnestus Fortel Premiumi ees vahet suuremaks käristada aga Merion suutis end omakorda mõlemale eesolijale lähemale kangutada.
Amservile kuulus täna finśis ümberarvestatud aja järgi 2 minuti ja 11 sekundiline sõiduvõit Merioni ees, kes omakorda lõi Fortet 20  sekundiga. 4. oli Premium.
Kokkuvõttes on Amservil  38 punkti Forte 31 ja Merioni 25 vastu.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar