esmaspÀev, 28. juuni 2021

Eesti meistrid 2021! 🏆

 Hooaeg on tĂ€ie hooga kĂ€ima lĂ€inud, lisaks kolmapĂ€eva vĂ”istlustele on maha peetud 2 ĂŒlitiheda konkurentsiga lĂŒhiraja vĂ”istlust, millest viimane, Eesti MeistrivĂ”istlused, oli kahtlemata kaalukaim. Ega enam tĂ€pselt ei mĂ€letagi, millal meil Ă”nnestus Eesti meistrite selgitamisel poodiumi kĂ”rgeimale astmele jĂ”uda. Tuleb tunnistada, et aastal 2007 tehtud investeering X41 tĂŒĂŒpi jahti on ikka uskumatult hĂ€sti ajale vastu pidanud, kuigi tuleb tunnistada, et ilma jahi arendamise ja modifitseerimiseta ei oleks Eestis poodiumile enam asja. ORC fliiti on lisandunud hulgaliselt uue disainiga purjekaid, kes kohe ka hoogsalt medalite jahtimisel edu saavutasid. Seda enam tuleb tunnustada selle aasta EMV ORC 1. grupi esikolmikut, kuhu jĂ€llegi platseerusid ainult X41-d, kĂ”ik kĂŒll veidi erineva purjestusega, aga endiselt igas sĂ”idus omavahel iga sentimeetri eest armutult maid jagamas. Kui oleks see vĂ”istlus peetud koos soomlastega BOW regati raames, nagu algselt plaanitud, oleks fliidis olnud veel lisaks 2 vĂ”i 3 soomlaste X41 tĂŒĂŒpi jahti.

Aga nĂŒĂŒd vĂ”istlusest endast.

1. sĂ”it – ĂŒld punktiarvestuses, mitte mahavisatav, koefitsendiga 1,4, seega eksimisruumi minimaalselt. Soojakraade pole mĂ”tet kommenteeridagi ja tuul ideaalne purjetamiseks, 6-9 m/s. Kuna X-d on kĂ”ik pea sama kiirusega jahid, siis vĂ”ib-olla on see ka ĂŒks pĂ”hjus, miks esimesed kohad vĂ”tsid just Forte, Olympic ja Premium. Pikal sĂ”idul on kindlasti vĂ”tmekohaks vĂ”imekus 8 tundi 100% pingutada, ĂŒksi ilma lĂ€hedal asuva konkurendita on seda ĂŒlimalt keerukas saavutada. X-de puhul lihtsalt muud variant ei ole, iga vĂ€ike  taktikaline eksimus vĂ”i mitte piisav kiirusele keskendumine kogu meeskonna poolt, tuuakse konkurentide poolt sulle kaotatud vahemaa nĂ€ol ilusti kandikul kohe nĂ€htavaks. Forte peal tegi meeskond super tööd, alustades esimese lĂŒhikese tihttuule ja seejĂ€rel kohe terava baakstaagi otsaga, kus gennakeri abil Ă”nnestuski liidri positsioon kĂ€tte vĂ”idelda. Enne pikka krĂŒssamist konkurentidest ette saamine mÀÀraski suuresti kogu vĂ”istluse tulemuse. TagantjĂ€rele analĂŒĂŒsides oli meie vĂ”it vĂ€ljapandud distantsil vĂ”imalik ainult juhul kui suudame vastutuule otsaga kuni Lohusalu all oleva pöördemĂ€rginini tekitada piisava edumaa. Tagant poolt rĂŒnnnates, teades Olympicu kiirust, oleks see olnud ĂŒlimalt keeruline. Pikk allatuule ots ĂŒle 7 m/s tuulega Lohsalu alt Naissaareni kujunes  tĂ€iesti tagantuules purjetamiseks, kus me kĂ”igist pingutustest hoolimata oma gennakeriga konkurentide spinnakeride ja stay-sailide vastu ei saanud ja fĂŒĂŒsiline liidri koht tuli loovutada Olympicule. Ligi 4 minutiline edu muutus 1 minutiliseks kaotuseks, samuti vĂ”ttis meilt 4 minutit tagasi ka Premium.



Erinevaid emotsioone oli kogu tiimil ĂŒhest ÀÀrmusest teise – nii see purjetamine Ă”nneks vĂ”i kahjuks juba on. Edasi kuni finiĆĄini enam midagi vĂ€rvikat ei toimunud ja olime fĂŒĂŒsiliselt finiĆĄis teised. Piisavalt tugeva tuulega tagantuule ostel, kus spinnakerid vĂ”imaldavad gennakeridest reaalselt paremat kiirust, oli ka oodata, et konkurendid tagant kihutades meile peavalu tekitavad. Aga meil puudus reaalne kogemus, kui palju valem seda erinevust arvestab, lĂ”pptulemus aga andis Fortele teenitud sĂ”iduvĂ”idu. Seega hea algus regatile tehtud!



LaupĂ€ev-pĂŒhapĂ€ev toimunud lĂŒhirajasĂ”idud toimusid ilmselt kaldalt vaadates vĂ€ga sarnastes oludes, aga purjetades toimisid ikka ĂŒpris erinevad loogikad, sĂ”ltuvalt kui ĂŒhtlane oli tuule tugevus ĂŒle platsi, kust suunast tulid tĂ”stvad tuulepagid ja kus oli tĂ”enĂ€osus jÀÀda tuuleaukudesse. LaupĂ€eval, kus tuul toimetas nagu jumal juhatas, suutsid stabiilsemalt hĂ€id sĂ”ite teha pigem fliidi aeglasema kiiruse koefitsendiga jahid ja teise pĂ€eva jĂ€rel oli koondarvestuses seis jĂ€tkuvalt 6 meeskonna seas vĂ€ga tasavĂ€gine. Meil seejuures vanaga head lĂ€bisaamist ei olnud, roolimehena tegin ise lisaks veel palju vigu ja pĂ€ev tervikuna kujuneski pigem ebaĂ”nnestumiseks.  SĂ”itude kohad 5, 6 ja 3 andsid kokkuvĂ”ttes meile siiski kokku veel teise koha punktid.  Ăœheks pĂ”hjuseks kindlasti ebastabiilsed stardid, kus vaba ruumi leidmine ja kiiruse kogumine tiheda fliidiga stardiliinil tahab veel harjumist. Kui midagi ebaĂ”nnestub, siis tuleb see osata ka seljataha jĂ€tta, sest homme on uus pĂ€ev! Ja nii oligi, pĂŒhapĂ€evane sooritus oli meil juba tĂ€itsa teisest puust. 2 esimest sĂ”itu Ă”nnestusid heas ĂŒhtlases tuules vĂ€ga hĂ€sti. Allatuule otstel andis seekord ka gennaker oma olulise panuse, sest tuule tugevus ei olnud ĂŒle piirist, kus oleks tulnud lihtsalt vĂ”imalikult otse alumise mĂ€rgi poole purjetada. Nii suutsime allatuules tekitada sĂ”idu vĂ”itmiseks vajalikku edumaad. Tulemuseks kaks sĂ”iduvĂ”itu esimestes sĂ”itudes, aga jĂ€llegi raskused viimases sĂ”idus, kus tuuleolud muutusid vĂ€ga etteaimatuteks. KokkuvĂ”ttes piisas Fortele sellest meistritiitli vĂ”itmiseks endise valitseja Olympicu ja vĂ€ga sĂŒdikalt areneva Premiumi tiimi ees!



Talvised otsused jahi ettevalmistamisel on tehtud, edasine sĂ”ltub juba vana soosingust ja meeskonna tublidusest. MĂ€rjukesega vetevanale pole me igatahes koonerdanud! Oleme saanud Forte hĂ€sti liikuma nii krĂŒssu otstel kui allatuultes. Pole midagi öelda, gennakeridele ĂŒleminek on toonud ka vanadele kaladele sĂ€ra silmadesse, mis annab lisamotivatsiooni uute trikkide Ă”ppimiseks.  Selge, et parandamise kohti jagub veel kĂŒllaga, et sĂŒdikatele konkurentidele ja endistele trooni valitsejatele meelehĂ€rmi valmistada. Kuuldavasti on ka konkurendid siin oma taganttuule purjestust veel hooaja sees ĂŒle vaatamas, mĂ”ned tiimid tĂ€iendavad oma meeskondi profipurjetajatega Euroopast. Nii, et MM-ks panused kasvavad.



TÀname vetevana, vÔistluste korraldajaid, ambitsioonikaid konkurente! Ees ootavad MuhuvÀina regatt ja ORC MM, kohtumiseni merel!




Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar