kolmapäev, 31. august 2011

KJK-Delfi XV kolmapäevaregatt

Kuivõrd nädal tagasi toimuma pidanud XIV kolmapäevaregatt jäi tuulevaikuse tõttu pidamata, oli seekord kõigil purjetajatel seda suurem soov merele minna.

XV kolmapäevaregati stardihetkeks oli tuuletaat sättinud oma puhurid edelast puhuma tugevusega 5-6 m/s ja võistlusrajaks panid kohtunikud sedapuhku +1,+6,+7 ja Fj, mis tähendas seda, et esmalt tuli võtta Kadrioru tooder, siis Kuuli muna oma parema poordiga ning päras stardiliini märgi paremale jätmist finišeerida jõesuudmes.

Kuivõrd tuul pööras juba enne starti lääne poole, oli eelistatum liiniots kohtunikelaeva poolne ja seda tugevalt, mis tingis ka esimese üldise valestardi. Teisest lähtest rajale pääsenuna oli Forte stardis küll olukorra peremees, aga seda teadmisega, et oleme 8 m/s tõusnud tuulega kandmas genu nr 1, mis ei võimalda meil selle tuule tugevusega parimat kõrgust purjetada. Korraks tundus, et läände keeranud tuul lubab meil siiski otse märki seilata aga paraku nii ei läinud. Kaldaaluste kivide vältimiseks olime sunnitud mere poole pautima ja tunnistama tõika, et meist stardis tahapoole jäänud Premium ja Sylvia, kes olid teinud kohe peale starti vahehalsi mere poole, olid sealt saanud paremaid tõstvaid pagisid ja olid Fortest ees ning suutsid seega ka meist eespool märki purjetada.

Õnneks olime vaid paari paadipikkuse kaugusel ja saime tagant tulijana rahulikult ees seilajate luhvingmatśile kaasa elades vahet vähendada. Sylvia suutis enam kui pool märgivahet Premiumit kinni hoida, siis aga tuul vaikis ja Sylvia Kööbiga roolis andis meie pilgu läbi arusaamatult kergelt alla, lastes nii Premiumi kui Forte endast üle purjetada.

Õigel hetkel halssides õnnestus meil Kuuli muna toodrini jõudes end Premiumi suhtes märgis sisemiseks pressida ja teel Pirita jõesuudmes olnud finiśini kasvatasime vahe suisa 34 sekundini, millest pärast ümberarvestust jäi järele 18 sekundit.

Nii tuli Fortele selle hooaja seni purjetatud 14. kolmapäevaku 7. sõiduvõit. Kolmandaks seilas end seekord Olympic, 4. oli Lady Bird, Sylvia kukkus 5., 6. oli Merion ja viimasena lõpetas traditsiooniliselt Tormilind.

Oli sedavõrd põnev võistlus, et mõned meist ei pannud isegi vahepeal sadanud vihma tähele.

Kolmapäevakute kokkuvõttes juhib Forte 66 punktiga Premiumi 46 ning Merioni ja Sylvia 36 punkti vastu.

1 kommentaar:

  1. VÕISTLISJUHT: Kui aus olla, siis oleks esimses stardis võinud ka ka üksiktagasikutse üles panna, sest me teadsime, et kõik, peale Tormilinnu ja Leedi olid üle, kuid siiski ütles mingi tunne, et oli õigem üldine tagasikutse teha. Vabandust, kui kedagi riivasin. Teise ja kolmanda grupi stardis tõesti tuul keerutas vesikaarest lõunasse ja läände, mille pärast üks 2. grupi jaht ka Volodja laeva tonksas ja pärast starti ringi tegi, kuid nagu edasine sündmuste areng näitas, siis Lotte ja viimane IV Estella finišeerisid vaikivas tuules, saades sisse minut hiljem väljaspool arvestust startinud Folksudest.

    Sest nagu mulle hooaja kekel seletati, offshore stardi võib anda suvalise tuule suuna järgi, kuigi ma tahaks ise eelnevalt eemalt või tegelikult väga lähedalt jälgida, kuidas toimub start külg- või taganttuules, seni, kuni pole näinud, ei julge seda teha. Olen võtnud finišeid taganttuules, kuid siiski on finiš tuvastatud pigem võistleja, kelle oled eelnevalt mällu jätnuid kui purjernumbri järgi.

    VastaKustuta